Uživatel Přihlásit /  Registrovat
Košík 0 Kč

Hydrotermická úprava aneb jak vzniká vločka

Hydrotermická úprava aneb jak vzniká vločka

Hydrotermická úprava aneb jak vzniká vločka

12.03.2018

Hydrotermická úprava aneb jak vzniká vločka

Chcete se dozvědět, jakým způsobem vznikají krmné vločky? Nebo Vás zajímá co je to vlastně ta hydrotermická úprava? Pár bodů jsem tu pro Vás sepsala.

Finálním produktem hydrotermické úpravy je vločka. 

 

Vločky vznikají hydrotermickou úpravou. Ta probíhá za přítomnosti vlhkosti, teploty, času (krmení je napařováno nad teplotu 90 °C za dobu 30 až 60minut) a tlaku (surovina je protlačena mezi válci).
Krmné suroviny jsou díky této úpravě vhodné k přímému zkrmovàní a již se nešrotují. Jako další plus
vidím v minimalizování prašnosti, zničení plísní a dalších (díky teplotě, která působí při napařování).
Navíc se zlepšuje využitelnost a stravitelnost krmiva. Koním také vločky oproti celým zrnům více
chutnaji.

Vločkování je velice vhodné použít u zrna ječmene. Dochází totiž ke zmazovatění škrobů, které se tak
lépe tráví a koně nemusí vydat na trávení takové množství energie jako u ječmene-zrna.
Vločky jsou lépe stravitelné, trávenì takto upravených obilovin a luštěnin je jednodušší a energeticky
méně náročné. Naopak vločky dodají zvířeti energii rychleji.

Na tuto úpravu můžeme použít různá zrna, obiloviny či luštěniny. Koním tak můžete nabídnou kukuřičné vločky, ovesné vločky, hrachové vločky, ječmenné vločky či fazolové vločky.

 

Kukuřičné vločky

Ovesné vločky

 

Hrachové vločky

 

Ječmenné vločky

Fazolové vločky

Tags: Hydrotermická úprava, vločky

Uživatel Přihlásit /  Registrovat
Košík 0 Kč